Zamyšlení: Wordpress vs. Webnode

12.10.2017

V tomto článku bych se chtěl věnovat jednomu stále se opakujícímu dotazu. Tedy dilematu jestli je lepší mít web na vlastním hostingu běžícím pod open source řešením a nebo používat bezúdržbové hotové řešení za měsíční poplatek. Jednoduše zkráceno na dilema Wordpress nebo Webnode?  

Samozřejmě můžeme podobnou otázku položit i při volbě jiných systémů jako Joomla, Drupal, Wix, eStránky apod. Většina argumentů uvedených dále bude platit také. Neuvažujeme nyní ani varinatu, že bychom si naprogramovali ši nasadili jednoduchou šablonu v HTML či nechali naprogramovat vlastní řešení CMS na míru. Oba tyto případy jsou dnes trochu extrémní a mimo hlavní proud, takže je nebudu dále uvažovat. 

Srovnávám tedy celosvětově nejpoužívanější open source redakční systém Wordpress a aktuálně velmi úspěšné ready-made řešení od českých autorů Webnode, které celosvětově používá přes 30 000 000 uživatelů. Pro přesnost dodávám, že uvažuji novou variantu systému Webnode 2.0, která je plně responsivní a funguje na principu drag & drop. Na první pohled to může vypadat jednoznačně. Je lepší mít bezplatné řešení na vlastním hostingu než platit měsíční poplatky a být odkázán na konkrétního dodavatele.

Ovšem řešení, kdy Vám někdo třetí vytvoří web na Wordpressu, za více či méně peněz a nasledná správa již padne na vás bez zkušeností se Vám může šeredně nevyplatit. Z povahy toho, že Wordpress je open source systém, který komunita neustále vyvíjí a vylepšuje dochá k nutnosti jeho providelných aktualizací. A neaktualizuje se jen jádro Wordpressu, ale i navazující pluginy co používate, grafické šablony apod. Je třeba pravidelně zálohovat databázi a velmi obezřetně kontrolovat jaké použiváte pluginy, ať se vyhnete malware a dalším trojským kónům ve zdrojovém kódu. To vše již vyžaduje nějakou tu zkušenost a pokud je to Váš první web, tak je pochopitelné, že ji ještě nemáte.

Stále zmiňujeme jen běžnou údržbu, ale co když ůpotřebujete udělat nějakou větší úpravu, ať už grafiky či funkcionalit. Původní webmaster je často nedostupný a vy budete zdlouhavě hledat někoho, kdo by vám udělal tuto "drobnou" úpravu. Ovšem programátoři jsou vytížení a pro pár stovek se jim nebude ani chtít sedat ke klávesnici, takže je budete muset motivovat přeplácením. Tudíž vás každá úprava, kterou nezvládnete samostatně bude stát tisíce a to nemluvím o nouzovém stavu, kdy váš web bude třeba napaden hackrem či nějakým automatickým scriptem co vyhledává chyby ve Wordpressu a že jich tam je :-)

Samozřejmě asi Webnode není dokonalý. Mimořádná úprava, která je na Wordpressu komplikovaná, je na Webnode často nemožná. Grafické řešení je často také velmi svázané a pokročilé technické funkce jsou často vázané jen ty nejdražší varinaty premium hostingu. Ale zase máte nárok na technickou podporu zdarma v desítkách světových jazyků a početná tým techniků, kteří se stále snaží, aby systém nezaostával za aktuálními trendy. Vždy tedy záleží primárně na tom, co od webu očekáváte a jestli jste ochotni projektu věnovat více svého času a nebo peněz, mnohdy tato rovnice může být i opačná než jste zamýšleli.

Wordpress nebo Webnode?

Wordpress.org

  • Existuje v české verzi
  • Potřebujete si zajistit webhosting
  • Neplatíte měsíční poplatky za použití CMS
  • Kvalitní grafické šablony je třeba zaplatit
  • Velká databáze pluginů a rozšíření, které můžete jednoduše využít.
  • Možnost zasahovat přímo do zdrojového kódu
  • Nutnost web dobře zabezpečit před napadnutím hackery
  • Bude třeba před provedením pokročilých úprav kontaktovat specialistu

Webnode.com

  • Existuje v české verzi
  • Webhosting je v ceně služby
  • Nuno hradit polatek za používání CMS
  • Všechny šablony jsou v ceně
  • Omezená možnost rozšíšení funkcí od třetích stran
  • Minimální možnost upravovat web mimo editor
  • Minimální obava z napadení hackery
  • Pravděpodobně si všechny "možné" úpravy zvládnete udělat samostatně

Další marketingové tipy a triky

Přečtěte si jako první, co je nového

Pokud používáte ke správě svého webu redakční systém Wordpress, tak jste již určitě řešili a nebo pravidelně řešíte téma, kde získat kvalitní designovou šablonu pro váš web. Takovou která bude vystihovat váš byznys model, bude dle současných designových i technologických trendů a zároveň bude cenově dostupná. V ideálním případě i s garancí...

Také často řešíte problém s tím, kde získat levně či ideálně zdarma vhodné ilustrační obrázky pro vaše články nebo inzerci? Obrázky skvěle doplní obsah článku a vzbudí ve čtenářích zájem ho otevřít. Zajímavý úvodní obrázek vám tak pomůže zvýšit atraktivitu vašeho článku.

V tomto článku bych se chtěl věnovat jednomu stále se opakujícímu dotazu. Tedy dilematu jestli je lepší mít web na vlastním hostingu běžícím pod open source řešením a nebo používat bezúdržbové hotové řešení za měsíční poplatek. Jednoduše zkráceno na dilema Wordpress nebo Webnode?

Online marketing, PPC, sociální sítě, Wordpress, etc.
© 2020 - Wordpressio.cz - Věnujeme se webům již 15 let
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!